Laguna SOtavento

Laguna SOtavento
Sotavento Laguna

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Świąteczne cukierki z gofio


Bombones de gofio, świąteczne cukierki z mąki
Tak jak u nas już w połowie listopada w supermarketach pojawiają się  ozdobione choinki, tak na Kanarach na sklepowych półkach znaleźć można pierwsze bombones de gofio czyli cukierki, którymi mieszkańcy wysp zajadają się w czasie świąt. 

Gofio to mąka z palonych ziarn, najczęściej kukurydzy lub pszenicy. Znana na Kanarach już od setek lat, była podstawą żywieniową Guanchos, pierwotnych mieszkańców wysp. Trwalsza i bogatsza w składniki mineralne od zwykłej mąki, do dziś używana jest w tutejszej kuchni. Natomiast cukierki z gofio to oznaka, że zbliżają się święta Bożego Narodzenia...


Cukierki po rozpakowaniu

Największą popularnością cieszą się  gofio z czekoladą i marcepanem, w ofercie można znaleźć jednak najróżniejsze smaki, chociażby gofio bez cukru (niekoniecznie najsmaczniejsza opcja).

Konsystencja i smak cukierków jest specyficzny, mączny,  wielu zakwalifikowałoby je raczej jako ciastka. Przepis na na bombones de gofio jest banalnie prosty. Według kanaryjskiej tradycji  mąkę gofio miesza się z rozdziabnymi platanami (platany to lokalne banany, słodsze i mniejsze od ich afrykańskich odpowiedników). Po dodaniu cukru  oraz ewentualnych, innych  składników, z powstałej, plastycznej masy lepi się  kulki. Gotowe ciastko najczęściej moczy się jeszcze w gorącej czekoladzie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz