Laguna SOtavento

Laguna SOtavento
Sotavento Laguna

wtorek, 7 października 2014

Kuchnia kanaryjska: Ron Miel de Canarias czyli co po obiadku


Chupito de ron miel czyli tradycyjny kanaryjski kieliszek rumu, serwowany najczęściej po posiłku.  Na wyspach podawany  ze śmietaną i krótką słomką, na kontynencie spotykany również jako kieliszek rumu z kostką lodu. 

Ron miel to po prostu rum z miodem, niekiedy błędnie zaliczany do kategorii likierów. Słodki trunek jest dość mocny, ma od 20 do nawet 30%  zawartości czystego alkoholu. Zdecydowanie najpopularniejszym rumem kanaryjskim jest siedmioletni Arehucas Guanchas, którego zdjęcia znajdziecie poniżej.






Gorzelnia Arehucas, znajdująca się na Gran Canarii, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych miejsc na wyspie. Guanchas to z kolei nazwa pierwotnych mieszkańców Kanarów. To oni zresztą zapoczątkowali tradycję picia ron miel. Rum zmieszany z wodą i miodem miał im zapewnić odporność na  choroby.







2 komentarze:

  1. Hej! Chciałam Ci bardzo podziękować za Twoją pracę na blogu. W ciągu kilkunastu minut dowiedziałam się o wyspie więcej, niż gdziekolwiek w sieci. ;) Mega dużo informacji, które przydadzą mi się podczas pobytu. Rób dalej to co robisz, bo jesteś w tym świetna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielkie dzięki za strasznie miłe słowa!

    OdpowiedzUsuń