Laguna SOtavento

Laguna SOtavento
Sotavento Laguna

niedziela, 6 lipca 2014

Kuchnia kanaryjska cz 2: Hiszpańskie tapas


Tapas to typowe hiszpańskie przekąski, popularne również na Wyspach Kanaryjskich. Niewielka ilość, intensywny smak i charakterystyczne sosy, o których pisałam już wcześniej. Dowolnie komponowane, w wersji wegetariańskiej, na ostro lub bardziej neutralnie, w zależności od naszych preferencji. 

Idea tapas narodziła się w Andaluzjii. To właśnie tam przyjęło się przykrywać kieliszki wina plastrem szynki lub kiełbasy. Zwyczaj ten początkowo miał służyć temu, aby do słodkiego trunku nie wpadały muchy. Przygryzanie alkoholu niewielkimi ilościami mięsa spodobało się jednak Hiszpanom na tyle, że niewiele później to alkohol stał się jedynie dodatkiem do małej przekąski.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz